Grilltilapia
80 dkg tilapia filé, 1 ek só, 2 ek olaj, 1 citrom leve, 1 kk koriander.
A szeleteket besózom, tíz percig a sóban hagyom, majd lecsepegtetem. Az olajat összekeverem a citromlével, hozzákeverem a mozsárban összetört koriandert, majd beecsetelem vele a halakat. 2 órára lefedve a hűtóbe rakom. Ezután a szeleteket lecsepegtetem és kétoldalt meggrillezem őket.
Mikulás süti
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál vanília kivonat
1 csésze cukor
2 teáskanál sütőpor
1/2 csésze puha vaj
1 tojás
¼ csésze tej vagy víz
Először a tejet összekeverjük a tojással, utána egy másik tálban a cukrot a vajjal keverjük ki. A két keveréket dolgozzuk össze. A sütőporral, fahéjjal és a vanília kivonattal elkevert lisztet szitáljuk rá és gyúrjunk belőle egy sima tésztát. A tésztát nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra és kör alakú szaggatóval szaggassuk ki. Elő melegített sütőbe süssük kb. 10 percig.
Miután kihűlt elkészíthetjük a díszítését. Karácsonyi rénszarvas Hozzávalók: A lisztet a gyúródeszkára tesszük. Beleszórjuk a sütőport, vaníliás cukrot, porcukrot és jól összekeverjük. Majd beletesszük a margarint, a két egész tojást és tésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Gomba alakú mézeskalács szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. Ezután következik a díszítés. A rénszarvasunk orra franciadrazsé lehet, szemei elkészítéséhez olvasszunk meg ét csokit és papírzsákkal díszítsük. Az agancsát perec alakú ropiból készítsük el, de csak akkor szúrjuk bele, ha már félig megsült |
Fokhagymás busa
A fokhagymás tejszínben pácolt, ropogósra sütött hal mellé, zellerrel ízesített zöldséges ragut készítünk. Fogyaszthatjuk így is, illetve steak burgonyával körítve is. Gyorsan elkészíthető, gazdaságos étel.
Hozzávalók 2 főre:
A halhoz: fejenként egy-egy 20 dkg-os busa filé, só, 3 gerezd fokhagyma, só, 5 dkg vaj, 3-4 ek rizsliszt, őrölt színes bors
A raguhoz: 20-20 dkg reszelt sárgarépa, cukkíni, fél fej zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejszín (én növényit használtam – szója főzőkrém), só, őrölt szerecsendió, víz
A burgonyához: 50 dkg burgonya, só, olaj.
Ételallergia tipp: A recept gluténmentes, tojásmentes, és
növényi főzőkrémmel készítve tejmentesen is elkészíthető!
A halfiléket 1 órán át pácoljuk fokhagymás tejszínben.
Közben készítsük el a köretet.
A burgonyákat héjastól sikáljuk meg alaposan, majd főzzük félig puhára őket.
Ha félig megfőttek, vágjuk cikkekre, tegyük tepsibe, sózzuk és locsoljuk meg őket pici olajjal.
180 fokos sütőben, addig süssük, amíg belül puhák, kívül arany barnák, ropogósak nem lesznek.
A raguhoz a zöldségeket a hagymán kívül reszeljük le tökgyalun.
A hagymát vágjuk apró kockára, és 1 ek zsiradékon kezdjük el dinsztelni.
A reszelt zöldségekből nyomkodjuk ki a levet, és adjuk a hagymához.
Nagyobb hőfokon, folyamatos keverés mellet pirítsuk meg kissé őket.
Majd vegyük alacsonyabbra a hőmérsékletet, öntsük fel 1-2 dl vízzel, és fedjük le.
6-7 percig pároljuk a ragut.
Fűszerezzük, majd öntsük fel a tejszínnel.
Ezt követően főzzük be krémesre.
A halhoz keverjünk a rizslisztbe sót, és zúzott színes borsot.
Ebbe forgassuk bele a lecsepegtetett és pácolt filéket.
A panírozott halakat vajon süssük mindkét oldalukon ropogósra.
Narancskrémes csokoládé linzer
Ezekbe az omlós, Tante Fanny csokoládés linzer karikákba, narancsos trüffel krémet készítettem. A csokoládé és a narancs ízei nagyon illenek egymáshoz, és a trüffel némi változatosságot jelent a szokásos lekváros töltelék mellett.
A linzertésztát kicsit lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formájú korongokat szúrunk belőle.
A korongok felébe gyűszűvel (vagy valami kisebb körfogatú pohárkával) szúrjunk lyukakat. Előmelegített sütőben, sütőpapírra téve, 6-7 perc alatt süssük ki a linzereket.
A trüffelt érdemes már órákkal korábban elkészíteni, hiszen annak kicsit meg kell dermednie.
Tegyünk egy keverőtálat egy vízzel teli edénybe.
A vizet forrósítsuk fel úgy, hogy elég meleg, de ne túl forró gőz képződjön a keverőtál és az edény között.
A keverőtálba helyezzük a darabokra tört csokoládét.
Amikor felolvadt, tegyük hozzá a többi hozzávalót is, és jó alaposan keverjük össze.
Ha készen van, tegyük egy jól terülő tálba, és tegyük hűtőbe, hogy megdermedjenek.
Diós papucs
A leveles tésztát kb. 10 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, és a sütőt melegítsük.
A darált diót, kristálycukrot és vaníliás cukrot, tejet, fahéjat és mazsolát jól keverjük össze.
A sütőpapírral együtt kitekert tésztát vágjuk kb. 8x8 cm-es négyzetekre, a tésztaszéleket pedig kenjük meg tojással (linzer tészta esetében a kenést kihagyhatjuk).
A diós tölteléket tegyük a négyzetek közepére, a széleket hajtsuk fel, a tészta tetejét kenjük meg tojással, és erre tegyünk egy-egy fél diót.
Középső sínen, kb. 15-20 percig süssük, amíg a tészta aranysárga nem lesz.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Almával töltött csirke párolt zöldséggel
Nagyon gyorsan elkészíthető, zsírmentes, ezért szívbarát étel. Pikáns, édeskés az íze. Hasonlít a grillcsirkéhez, de annál sokkal ízletesebb, és látványosabb étel.
A mézeskalács tésztát elkészítés előtt kb. 20 perccel vegye ki a hűtőszekrényből.
A tésztát csomagolja ki, röviden gyúrja át és lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra nyújtsa ki.
A kandírozott narancshéjat, citromhéjat és az aszalt fügét vágja apró kockákra, a mazsolát, reszelt csokoládét, őrölt mogyorót, kb. 2-3 evőkanál koktél ribizlit és rumot jól keverje össze.
A tölteléket kenje az –egyik sütőlapra fektetett – tésztára és a másik tésztalappal fedje le.
A mézeskalácsot tejjel kenje meg.
Előmelegített sütőbe kb. 180°C-on kb. 18-20 percig süsse.
A kihűlt töltött mézeskalácsokat vágja apró kockákra.
Tipp: A maradék tésztát gyúrja át egy lisztezett deszkán, nyújtsa ki 5-7 mm vastagságúra és szaggasson belőle kekszeket. 180°-on kb. 6-8 percig süsse.
Kókusz süni recept
A keksztekercs tésztájából ötletes sündisznókat tudunk készíteni, akár a gyerekeinket bevonva is. A lényeg, hogy jó lekváros legyen a massza, hogy finom maradjon az íze. Gyerekzsúrra ajánlom ezt a keksz süni receptet.
Hozzávalók egy adaghoz: 30 dkg darált vajas keksz, 20 dkg kókuszreszelék, 10 dkg puha vaj, 15 dkg porcukor, kb. 20 dkg narancs lekvár (vagy sárgabarack lekvár), tejA kakaószószhoz: 10 dkg porcukor, 2-3 púpos ek kakaópor, pici langyos víz, 2-3 ek tejszín.
Díszítésként:kókuszreszelék, cukorgyöngy.
A kekszet ledaráljuk.
A kókuszreszeléket szintén porrá őröljük (pl. kávédarálóval),
A a száraz elemeket keverjük össze, majd gyúrjuk össze a puha vajjal, a lekvárral, és annyi vízzel, hogy gyurmaszerűen gyúrható masszát kapjunk.
A masszát előre is elkészíthetjük, de akkor formázás előtt tegyük hűtőbe.
A masszából akkord a darabokat veszünk, mintha egy kicsit nagyobb bon-bont készítenénk.
A két tenyerünk között szép golyókat formázunk belőlük.
Majd a tenyereink élének a segítségével a golyó egyik oldalát elvékonyítjuk.
Így alakítjuk ki a süni fejét, és orrát.
A mázhoz keverjük össze a kakaót a porcukorral.
Majd pici langyos vízzel keverjük ki sűrű masszává.
Legvégül keverjük bele a tejszínt is.
A sünik hátát mártsuk bele a kakaós masszába.
Szemet és orrot cukorgyöngyből készítettem.
A kakaós hátára kókuszreszelékből szórtam tüskéket.
Ezt az édességet gyerekzsúrokra ajánlom.
A liszteket összekeverjük a szódabikarbónával.
Diós-tönkölyös kekszek
A hozzávalókból linzertésztát készítünk.
A tésztát tegyük fóliába (én 2 bucit készítettem, mert kétféle képen használtam fel), majd pihentessük a hűtőben 1-2 órát.
Felhasználás előtt kevés liszttel gyúrjuk át, nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra, majd négyzet alakú kiszúróval készítsük el a kekszeket.
A kekszek felét kör alakú formával lyukasszuk ki.
Tegyük a kekszeket sütőpapírral kibélelt tepsire, és előmelegített sütőben, kb. 8-10 perc alatt süssük meg őket.
Amikor kihűltek, tapasszuk őket össze keményebb sárgabarack lekvárral, majd olvasztott csokoládéval húzzuk át őket.
Elkészítési idő: 2,5-3 óra
Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 12,5 dkg nádcukor, 15 dkg liszt, 15 dkg étcsokoládé (vagy csokoládépasztilla), 12,5 dkg vaj, csipet só, 1 mk szódabikarbóna
Hozzávalók a töltelékekhez: 50 dkg mascarpone (vagy 5 dl tejszín), 50 dkg gesztenyemassza, 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor, 2 ek porcukor (nádcukorból)
Hozzávalók a mázhoz: 12 dkg étcsokoládé (vagy csoki pasztilla), 1 ek val, 4 ek forró víz, 12 dkg porcukor
Hozzávalók a zöld sapkához: kb. 15 dkg sűrű vajkrém (5 dkg vaj + 12,5 dkg porcukor), zöld színű ételfesték
Továbbá: 10 dkg világos barna marcipán, csokoládé (pasztilla)
A piskótához válasszuk szét a tojásokat.
A fehérjékből csipet sóval verjünk kemény habot.
Közben közepesen meleg vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét (én Wilson csokoládé pasztillát használtam) a vajjal.
A tojások sárgáját verjük kemény krémmé a cukorral.
A lisztet keverjük el a szódabikarbónával.
A sárga krémbe keverjük bele a vajas csokoládét, majd a lisztet is. Ezt a robotgéppel is elvégezhetjük.
Majd már fakanál segítségével, keverjük bele a tojáshabot a masszába nagyon óvatos, és lassú mozdulatokkal.
Egy 28 cm átmérőjű (de akár nagyobbat is lehet) tortaformát béleljünk ki alul, és körbe sütőpapírral.
Majd ebbe öntsük bele a masszát, amit előmelegített sütőbe helyezzünk bele.
Miután betettük a sütőbe a tésztát, tekerjük le a hőfokot 150-160 fokra.
10 percig simán, majd további 30 percet pedig egy sütőpapírral lefedve süssük a tortát.
Ha készen van, távolítsuk el a papírokat, majd fordítsuk meg a tortalapot, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a krémeket.
A gesztenyét törjük össze, majd a mascarponéval, és ízlés szerinti cukorral keverjük krémesre.
A vaníliás pudingport robotgép segítségével verjük kemény krémmé a mascarponéval.
TIPP: Gazdaságosabb verzió: mascarpone helyett használhatunk habtejszínt is!
A zöld színű sapkához én Wilson bevonót használtam, amit vajjal kevertem ki, majd szintén Wilson márkájú zöld ételfestékkel színeztem be. Ha ilyet nem tudunk beszerezni, akkor vajból és porcukorból magunk is készíthetünk sűrű vajkrémet. Ehhez a porcukrot szitáljuk át, majd puha vajjal keverjük ki.
Díszítés:
A tortalapot vágjuk 3 részbe.
Az alsó lapra kenjük rá a gesztenyés krém felét.
Majd újabb toralap következik.
Ez után megkenjük ezt a lapot a vaníliás krémmel, amit a 3. lappal befedünk.
A maradék gesztenyés krémmel bevonjuk szép egyenletesen a tortát.
Tegyük hűtőbe addig, amíg elkészítjük a mázat.
A máz hozzávalót gyenge hőmérsékletű vízgőz felett felolvasztjuk a cukor kivételével.
A cukrot már csak akkor keverjük bele, ha levettük a gőzről a mázat.
A mázzal fedjük be a tortát vagy egy speciális kenőlapáttal, vagy egy hosszabb pengéjű sima vajazó késsel.
Tegyük ismét hűtőbe, amíg megdermed a máz.
Majd a marcipánt nyújtsuk ki kerek lappá. De vigyázzunk, hogy kisebb legyen az átmérője, mint a tortáé.
Helyezzük ezt a lapot a tortára.
A zöld színű vajkrémet tegyük csillagcsöves fejjel ellátott habzsákba, majd sűrűn nyomkodjunk Kippkopp fejének a tetejére sapkát, azaz a gesztenye megtört burkát.
A vajrózsák csúcsaira egy-egy csoki darát tegyünk.
Kippkopp arcát csoki pasztillából, és olvasztott csokoládéból rajzoljuk